Een workshop waanzinnige plannen

 In Blog

Waanzinnig. Dat staat toch min of meer voor gek? Out of your mind? Zeker. Maar in de workshop van Marcel van Driel leren we dat een waanzinnig plan vooral staat voor een inspirerend maar o zo moeilijk plan. Met veel hobbels. Anders was dat plan allang uitgevoerd.

Ooit of nooit?

En zo komen we op de ooitdromen en de nooitangsten. Ooit wil je iets, maar angst weerhoudt je. En dus gebeurt het nooit. Wat volgt is een workshop met inzichten die je stappen laat zetten. Marcel werd door schade en schande wijs. Want hij mag dan een succesvol kinderboekenschrijver zijn, ook hij had waanzinnige plannen die minder goed uitpakten.

Mislukte plannen? Nee, zo wil hij ze niet noemen: “Je leert enorm veel, bouwt een netwerk aan relaties op. Ook dat heeft waarde.”

Kom maar op met die inzichten

Marcel vertelt boeiend. Hoe hij de markt verkeerd inschatte begin jaren 90 en zo het schip in ging met een CD ROM winkel. Hoe de organisatie van een filmmarathon dreigde te mislukken, door een theaterreus die zijn plan over wilde nemen.

Marcel: “Ik leerde: waanzinnige plannen gaan niet over jou. Je moet groter denken. Er gebeuren dingen buiten jou om. Blijf integer, kom je afspraken na en stel je plan bij. Ook als je waanzinnige plan daardoor anders uitpakt.”

Je kunt het!

Natuurlijk is zelfreflectie belangrijk. Marcel haalt het imposter syndroom aan, wat vooral bij de vrouwen herkenning oplevert: onnodige onzekerheid. “Ken je één baby of peuter die na tig keer vallen dacht: laat ook maar, ik leer dat lopen toch nooit. Nou dan!

Het zijn anderen die je aanpraten dat je sommige dingen niet kunt. De angst om te falen houdt je tegen. Je affirmeert ‘ik kan het niet’, maar draai die affirmatie om naar ‘dit gaat me lukken’ en doe het gewoon.”

Hoe begin ik dan?

De titel van één van de boeken van Marcel is veelzeggend: Geen geld. Geen tijd. Toch doen. Marcel: “Toch doen. Dat begint met iedere dag een half uur aan je plan te werken. Ook al werk je tot middernacht en ben je moe, je gaat dat halve uur nog aan de slag!”

Visualiseer…

… die waanzinnige droom. En begin dan eens bij het einde, als de glorie er al is. Net als bij ‘reverse engineering’, een begrip uit de IT, kijk je terug naar wat er nodig was om tot het einddoel te komen. Wie Mythbusters op Discovery Channel kent, moet dat bekend voorkomen!

En wat als ik het even niet meer zie zitten?

We kennen ze wel, van die mensen die jouw plannen bij voorbaat kansloos vinden. Marcel: “Luister geduldig en reageer met een vriendelijk dank je wel. Ga niet in discussie en neem alleen zinvolle tips mee. En reguleer de inner critical voice. Het stemmetje dat chagrijnig commentaar geeft terwijl je net lekker bezig bent. NU EVEN NIET roepen mag af en toe best.”

Volg niet je gevoel

Vooral niet als dit jouw plannen saboteert. Als je je bijvoorbeeld nog een keer lekker om wilt draaien. Kom je bed uit en ga aan de slag! En verder:

¨ Stuur je waanzinnige plan constant bij

¨ Maak keuzes, zeg nee

¨ Tackle eventuele ‘moeilijke momenten’ vooraf

¨ Stop nooit!

¨ Stop! (Wanneer het echt niet mogelijk blijkt)

Paardenbloem

Wees als een paardenbloem. Niet alle zaadjes komen goed terecht, maar sommige landen in verrassend vruchtbare bodem.

Oh ja, en als afsluiter het hart onder de riem van Marcel:

Mislukt er onverhoopt een waanzinnig plan? Onthoud dan dat je plan mislukt en niet jij!

En voor de mannen onder ons: slaagt een plan, dan wil dat niet automatisch zeggen dat jij geslaagd bent 😉

Marcel van Driel (1967) is schrijver van kinderboeken en van de managementboeken ‘Geen tijd, Geen geld, Toch doen’ en ‘Waanzinnige Plannen!’ Op 9 september 2016 gaf hij de lezing “Waanzinnige plannen” tijdens de Tekstnetwerkdag 2016 van Tekstnet, de beroepsvereniging voor tekstschrijvers.

 

 

 

Start typing and press Enter to search