Kost dat grapje, een blog laten schrijven?

 In Blog

€ 280 euro voor een setje AirPods Pro? Ach ja, het is Apple. Maar intens muziek luisteren, is er iets mooiers? En ga je naar een goed concert, dan heb je meestal een vaste ticketprijs.

Logisch.

Maar zo’n stukkie tekst. Wat kost dat? En gaat dat per uur? Per woord? Per artikel of per serie? Hoe vaak mag ik het terugsturen omdat ik onder de douche ineens iets anders bedenk? Of omdat mijn vrouw er wat van vindt?

Ik snap die vragen.

Verklaar maar eens waarom je met je uurtarief soms een dag doet over twee A-4’tjes en de andere keer in vier uur tijd een serie blogs schrijft.

Deuntje

Nou mag ik tekstschrijven graag vergelijken met muziek. Vraagt iemand een eenvoudige boodschap te verwoorden, dan volstaat een mainstream deuntje. Zo eentje, waar je met vier akkoorden klaar bent. Lekker in het gehoor, logische opbouw, fijn refrein. Denk aan Corrie Konings met Huilen is voor jou te laat. Geschreven door Pierre Kartner. Rode draad: sommige dingen had je eerder moeten bedenken.

En daar is niks mis mee, hè? De grootste hits bestaan uit slechts vier akkoorden.

Let’s tango

Maar soms heeft de componist een complexere missie. Hij wil meer vertellen. Zoals Stravinsky, die bekend staat om zijn moeilijke stukken. Aan het orkest de uitdaging zijn werk begrijpelijk uit te voeren. Door bijvoorbeeld een luchtig voorspel, als soepele overgang naar het zware werk. Of, door het publiek mee te nemen met een dans tijdens de uitvoering. Dat deed dirigent Iván Fischer dit jaar met zijn Boedapest Festival Orkest bij het stuk ‘Tango’. Het publiek vergat spontaan dat ze naar iets heel ingewikkelds zat te luisteren.

Iván Fischer had meer tijd nodig om het goede verhaal neer te zetten dan Corrie Konings.

En zo is het ook met tekstschrijven. Het ene verhaal vraagt om meer research, creativiteit en kennis, dan het andere. Klakkeloos een tarief noemen, doe ik niet. Ik wil eerst met jou, de componist, praten. Wat wil je bereiken met je muziekstukken? Zijn dat vier- akkoorden liedjes, of wil je ingewikkelde materie toegankelijk maken? Met af en toe een dansje. Heb je input voor mij of ga ik zelf op onderzoek uit?

Na zo’n oriënterend gesprek kan ik inschatten hoe de uitvoering eruit moet zien en maak ik een voorstel. En dat kan variëren van 150 tot 400 euro per blogpost.

Laat je horen

Maar waar het natuurlijk eigenlijk om gaat is wat het je oplevert. AirPods Pro brengen je in vervoering. Je concertkaartje staat voor magie. Met een goede serie verhalen investeer je in jouw zichtbaarheid. Je pakt een podium. Deelt je kennis, je visie, jouw specifieke aanpak. Je maakt contact met je publiek, met een stuk dat goed in het gehoor ligt. Doe je dat consistent dan krijg je de fans die bij je horen.

Elke losse noot berekenen vind ik daarom vreemd. Het gaat om de symfonie die jij ten gehore brengt. Of, vooruit, het makkelijke deuntje. Met een tekst die jouw publiek in beweging brengt. Van een daverend applaus tot we want more.

Much more.

PS wist je trouwens dat ik me als tekstschrijver het liefst stort op een staaltje Stravinsky?

 

Start typing and press Enter to search