Een linkmiegel als rijinstructeur

 In Blog

Sla hier linksaf. Even langs mijn ex.

Mijn rijinstructeur Domingus neemt een hijs. De Nissan Sunny staat blauw van de Zware Van Nelle. Hij draait aan de volumeknop van Radio 1 en luistert naar de discussie. ‘Wat een kul!’ briest hij. ‘Ze hebben geen idee, daar in Den Haag. Rechtdoor hier. Altijd rechtdoor als ik niks zeg.’

De Amsterdamsestraatweg. Bussen, fietsers, een auto met aanhanger in z’n achteruit. Of ik niet voor elk wissewasje wil remmen. Gewoon gas loslaten en doorrijden. Het stuur plakt. Via de Marnixlaan navigeren we tussen de flats van Overvecht door. ‘Stop hier maar. Ben zo terug. Even wat afgeven bij mijn ex.’

Natuurlijk.

Hij stapt uit en beent naar de portiek terwijl hij de peuk in de bosjes smijt. Eerst die radio zachter. Ik draai het raam open en inhaleer een urinelucht.

Betaal ik deze tijd? Ik durf het niet te vragen.

Ik kijk omhoog naar de galerij. Er gebeurt niets. Tien minuten later stapt hij weer in. ‘Starten maar. Wat een loeder. We gaan goed met elkaar om hoor maar man, man, man. Zij is het soort ex dat je broer eigenlijk altijd al leuker vond. Heb haar een overzicht van zijn schulden gegeven. Ja, hier links. Stukkie snelweg nog.’

Hij draait een nieuw shaggie. ‘Tjepat! Vaart maken! Zo ben je een gevaar op de weg. En altijd 10 kilometer harder dan mag. Alleen dan rij je goed mee.’

Ik trap het gaspedaal verder in. Op de driebaansrotonde raak ik in de war. De radio staat weer loeihard. Domingus vreet zich op. Iets over Amerikaanse F16’s. ‘En hou je baan!’ raast hij erbovenuit.

Amatoo

Als ik voor mijn eigen flat sta, stappen we uit. Leunend op het dak knijpt hij zijn ogen samen: ‘Trouwens, je lest voortaan bij een andere rijschool. Mijn eigen. Ik ben voor mezelf begonnen. Vul dit formulier even in voor de volgende keer. Amatoo.”

Natuurlijk.

Maar dat baan houden, hè. Ruim 30 jaar na dato vind ik met terugwerkende kracht dat het op een tegeltje hoort. Aan de muur. Bij iedereen.

Vaart maken, gas blijven geven en je baan houden

Voor de momenten waarop je op de proef wordt gesteld. Als er een dikke mist van Van Nelle opdoemt, als er iemand aan je bumper kleeft of je afremt. Maar ook als je verleid wordt een route te kiezen waar eigenlijk je hart niet ligt.

Dan helpt er maar een ding. Vaart maken, gas blijven geven en trouw je eigen rijbaan volgen. Altijd.

Tjepat!

Wilma van Rooijen | www.tekstnuance.nl

T 06-232712878

Als ghostblogger blog ik voor ondernemers. Onder eigen titel publiceren zij deze blogs waarin ze specifieke, vakgerichte kennis en expertise delen. Met als doel: bouwen aan hun autoriteit, bouwen aan vertrouwen.

 

Start typing and press Enter to search